3 de nov. 2012

PATÉ VEGETAL





Avui us porto un patè molt saludable i ,al contrari del que podria semblar, molt potent i gustòs. Es un patè totalment vegetal, a on es combinen les verdures i les llavors, tota una barreja de salut, calci, olis vegetals i fibra. Ideal per esmorçar, en torradetes, o en entrepà, o per sopar, com a dip per a verduretes.
Que us vagi de gust!!!


INGREDIENTS:

  • Ceba de figueres 1 peça mitjana
  • pastanaga 1 peça mitjana
  • pebrot vermell ½ unitat mitjana
  • carbassó 1 peça mitjana
  • un parell de xampinyons grossos
  • uns branquillons de julivert
  • all 4 grills pelats
  • oli extra verge el necessari
  • pipes de carbassa ½ tassa de cafe
  • pipes de girasol ½ tassa de cafe
  • llavors de sesam 1 cullerada sopera

Posem una paella al foc suau i torrem les pipes, a poc a poc i movent la paella per tal que les llavors es torrin per tot arreu sense cremar-se. Les treiem i les reservem.
Sense apagar el foc, ara hi posem les llavors de sesam i tambè les torrem. Sempre a foc suau i movent la paella. Quan comencin a saltar, com les crispetes, ja les podem treure de la paella i reservar.
Mentre hem fet això, haurem anat rentant i tallant les verdures a petits bocins. Penseu que ara, el que farem ,es coure les verdures molt suaument i durant una llarga estona, per tal que perdin la major quantitat d’aigua possible i no se’ns cremin. Per això és molt important que els bocins siguin petits, per tal que la pèrdua d’aigua sigui més eficaç.
Posarem les verdures tallades a la paella on hem torrat les pipes, amb un fil d’oli i a foc molt, molt suau. 


Tapem la paella per tal que les verdures comencin a suar, i les anem coent força estona. Les salpebrem i les anem vigilant, remenant tot sovint... El resultat final ha de ser com una melmelada. Ja veureu que el resultat haurà reduït de volum, ja que gran part d’aquest és aigua de vegetació que s’haurà evaporat.
En aquest procès les verdures hauran concentrat gustos, i hauran guanyat potència ,gracies als torrats que s’hauran generat. En cap cas busquem una “verdura tan sols bullida”, és per això que, insisteixo, la cocció ha de ser llarga i molt curosa. El resultat pagarà la pena!!
Ara, afegim a la paella un xic més d’oli i les pipes i les llavors de sèsam torrades, i ho barregem tot ,amb l’ajuda d’una llengua. Li donem 5 minuts més de cocció, també suau, i ho retirem.



Ho posem al got triturador i ho triturem amb el túrmix, arreglant de sal i pebre. Ho posem a un pot amb tapadora i ho guardem a la nevera, a on se’ns conservarà uns quants dies













Quan serà fred, encarà guanyarà més cos i serà un patè força untuós, ideal per sopar o esmorçar amb unes torradetes.
Per descontat que aquesta es la preparació bàsica, podeu afegir les verdures que volgueu i per suposat les espècies que més us agradin. Li podeu donar un toquet del màrroc, per exemple, amb una mica de canyella i comí en pols. O una mica més ibèric, amb una miqueta de pebre vermell en pols!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada