12 d’oct. 2011

AMANIDA WALDORF

AMANIDA WALDORF

Avui us vull explicar una amanida, clàssic de clàssics, que va néixer a l’Hotel Waldorf de Nova York, cap a l’any 1890. La seva creació s’atribueix al Maitre d’hotel Oscar Tschirky, encara que avui en dia encara no està clara aquesta autoria i hi ha d’altres versions. I tambè vull aprofitar per presentar-vos un ingredient que no acostuma a ser gaire habitual a les nostres cuines. Estic parlant del celeri.

Aquesta amanida,en el seu origen,es composa bàsicament d’api, poma, nous, panses i una salsa que té la maionesa com a base. Avui podeu trobar moltes versions , algunes fins i tot inclouen el roquefort a la salsa... Però jo us ensenyaré la bàsica.

El que si que he fet es canviar la branca d’api, verda i de gust potent, pel celeri, que es l’arrel de l’api i amb un perfum més suau i de textura més tendre. O sigui, no marxem de l’api però introduïm certes diferències. A aquells que d’entrada no us agrada l’api, hauríeu de tastar aquesta arrel: el seu gust ens ho pot recordar, però és una altra història.

Aquí teniu el bulb d’api. Us he posat una cullera al costat per que us en feu càrrec de la seva mida . Val a dir que també hi ha de més petits, i si us en sobra, sempre podeu fer un puré d’api, ben espès i cremosa, que combinarà a la perfecció amb un peix a la planxa, greixòs com ara l’orada. Ja us l’explicaré, que no té cap secret.

Cal pelar el bulb d’api, aquí el teniu ja pelat. Amb l’ajut d’un ganivet petit ,no tindreu cap problema.

I ara, l’amanida:

Ingredients (per a 4 persones):

Per a l’amanida:

300 grs de daus de celeri

200 grs de daus de poma

60 grs de nous pelades

30 grs de panses

Fulles d’enciam

Daus de pa torrats

Per a la salsa:

100 grs de maionesa

100 grs de nata liquida

15 grs de sucre morè

20 grs de suc de llimona

Sal/pebre

Pell de llimona ratllada

Primer de tot cal fer la salsa. Barregem tots els ingredients a un bol i remenem fins que es disolgui la sal i el sucre i ens quedi una crema ben uniforme.

Tallem el celeri a daus iels escaldem en aigua bullint. Els deixem coure 2 minuts (no més) i els posem en aigua i gel per aturar la cocció. Quan siguin freds,els escorrem de l’aigua i els eixuguem amb un paper de cuina.

Tallem les pomes a daus ,de mida similar als daus de celeri. Posem els daus de poma al bol amb la salsa, i hi afegim els daus de celeri, les panses i les nous picades. Remenem bé per tal que tot quedi ben impregnat. Tapem amb paper de film i deixem reposar l’amanida a la nevera durant unes dues hores.

Per servir, posem un llit d’enciam al plat, amb els daus de pa i al damunt i disposem l’amanida que ens espera a la nevera. Amaniu amb la salsa que queda al bol.

Que aprofiti!!

1 comentari: