23 de juny 2011

BACALLÀ "A BRAZ"

BACALLÀ “A BRAZ”

Tornem amb el bacallà, un peix molt versàtil i que ens dona moltes opcions. En aquesta ocasió us presento un plat de la cuina portuguesa, que com ja sabreu, té en el bacallà un dels seus productes estrella. Es diu que el bacallà és present d’una o altra forma en uns 1000 plats de la cuina d’aquesta terra!!.

Aquest plat el vam tastar per primer cop en un viatget que vam fer un estiu per conèixer Lisboa, i ens va agradar moltíssim. Desprès l’hem fet a casa, adaptant-lo una miqueta al nostre gust i aquest és el resultat.

En resum, el plat és una barreja de patates, ous batuts i bacallà. A primer cop d’ull pot semblar una truita, però el resultat és diferent. I es que la màgia de la cuina té això: amb els mateixos ingredients, però agafant camins diferents, arribem a llocs nous!! .Els “camins diferents” són els processos de cocció i elaboració que apliquem als aliments, i són una part molt important de la creativitat i la originalitat, i la infinita diversitat de la cuina.

Però tornant al bacallà “a bras”, també n’hi diuen “bacalhau doradu”, suposo que pel color que té el resultat final.

Aquest és un plat molt fàcil de fer i que fa una mica de “festa”. És ideal per treure’l a taula quan tothom ja és assegut, i a la mateixa cassola a on l’haurem cuinat. I una recomanació: no us quedeu curts amb les quantitats, perqué voldreu repetir!

A la recepta:

Necessitareu, per unes 4 persones:

8 patates mitjanes

½ k de bacallà dessalat

3 cebes mitjanes

4 grills d’all

Julivert

6 ous

Olives negres

Oli d’oliva

Procediment:

Peleu i talleu les patates en bastonets prims. A una cassola prou ample, poseu prou oli d’oliva per fregir les patates. Aneu-les fregint per tandes , i no cal que quedin molt cruixents, nosaltres les deixem com si fossin per truita, tovetes.

En el mateix oli, cuineu la ceba tallada a rodanxes, fins que també sigui tova il lleugerament daurada.

Ara traieu l’excès d’oli i afegiu el bacallà esmicolat. Cuineu-lo juntament amb la ceba durant 1 minut i afegiu ara l’all picat i part del julivert. Cuineu un altre minut.

Afegiu les patates fregides i remeneu-ho tot. Arregleu de sal (en funció de la salabror del bacallà), i afegiu els ous batuts.

Remeneu un altre vegada i ja podeu apagar el foc. L’escalfor de tot el conjunt courà els ous en el punt just. Penseu que els ous no han de cuallar, com si fos un remenat. Els ous tan sols han de rebre l’escalfor per que quedin semicuallats, conferint a tot el plat la cremositat que necessita.

Decoreu amb les olives negres i espolseu pel damunt la resta del julivert picat.

Per cert, investigant sobre aquest plat, he vist que algú s'estalvia tot el pas de pelar, tallar i fregir les patates, substituint les patates fresques per patates palla de bossa (de les que es compren a les xurreries). No està malament la idea, ja que amb la cocció posterior i amb la humitat del bacallà i els ous, les patates es rehidraten i quedaran toves i al mateix temps amb un cert punt de cruixent. I encara serà més fàcil i ràpid de fer. Si algun cop ho provo, ja us explicaré que tal, i si algú ho fa així abans, que ho comenti, a veure si el resultat és bó.

Ara, ja només queda gaudir d’aquest plat, i que aprofiti!!

Bona revetlla!!


4 comentaris:

  1. Òndia, quina bona pinta!!! I fàcil de fer. Aquesta si que la faré un dia d'aquests, a veure si m'acostumo a cuinar més bacallà; és un peix que m'encanta però que quasi no el cuino...
    Bona revetlla, bon cap de setmana, bon estiu, ......
    Fins aviat!!!!!

    ResponElimina
  2. Ja veuras que t'agradarà.
    Gerard, perdona per no comentar abans,pero he estat una mica,bé de fet, estic una mica fora de joc. M'han operat del colze (per fi!!) i aquests dies m'estan cuidant molt i ni m'acosto a la cuina. Ja tinc ganes d'estar recuperat i seguir fent-vos propostes culinaries des del blog.
    Bon estiu, amic!!

    ResponElimina
  3. Hola Lluïs i familia !!

    Avui m'he decidit a fer el bacallà i de veritat que resulta molt bo i molt fàcil de cuinar. Al final no tenia olives i he afegit uns espàrrecs verds passats per la paella i tallats a trossets petits.
    Genial i gràcies per les teves aportacions.

    Xavi,Núria,Gemma i Aina

    ResponElimina
  4. Hola família, celebrem que us agradin les nostres propostes. Ja heu vist les coses noves que hi hem posat?
    Un petonàs ben fort!!

    ResponElimina