19 d’abr. 2011

EL MISO

El miso es un dels productes típics de la cuina japonesa. Es tracta d’una pasta de faves de soja fermentades amb sal marina. D’altres preparacions també poden incloure diversos tipus de cereals, donant lloc així a d’altres tipus de miso.

La fermentació es fa amb l’ajuda d’un fong anomenat koji-kin, i les preparacions poden anar des dels pocs dies fins a tres anys.

Segons el temps i la composició podem trobar:

Shiroimiso o Miso blanc: Un any de fermentació i gust suau .Barrejat amb arròs

Akamiso o Miso vermell: Dos anys de fermentació i gust més intens. Barrejat amb cereals

Kuromiso o Miso negre: Tres anys de fermentació i gust molt intens

Hatchomiso: Es la varietat més proteica i concentrada en no portar cap gra o cereal afegit. Fet nomes amb soja.

És molt saludable per a l’organisme, ja que és depuratiu, ajudant a eliminar toxines. Es ric en minerals com el calci ,el ferro i el fòsfor, i té un elevat número de proteïnes. Així mateix, en ser una preparació fermentada, ajuda en el procés digestiu.

És un producte molt versàtil, i encara que és l’ ingredient principal de moltes sopes, també el podem utilitzar com a base de moltes salses, a les que transfereix la seva potència. Cal tenir en conte que en ser un producte fermentat, no el podem coure ja que perdria gran part de les seves característiques. Per això, en l’elaboració de sopes i salses, l’afegirem al final i tan sols caldrà dissoldre’l. També ens serà útil per aportar gust a una marinada (carn,peix,verdures...).

a la foto el podeu veure, a la part superior esquerra, ja dissolt i preparat per ser afegit a la vinagreta...

Una idea: Ideal per a començar el dia, prendre una sopa de miso calentona. En ser altament proteic, et posa les piles!! .Una alternativa a la llet amb colacao...

El trobareu sense problema a les botigues d’alimentació oriental i també a les botigues de productes naturistes i biologics.

Tota aquesta informació també la trobareu al blog Directo al paladar , que us el recomano,(http://www.directoalpaladar.com/cultura-gastronomica/que-es-el-miso#to-comments) i a la wikipedia (http://es.wikipedia.org/wiki/Miso#cite_note-0), que ja coneixeu. També he extret informació del llibre: McGee ,Harold .La cocina y los alimentos ,Barcelona 2007, una autentica enciclopèdia que cal tenir a l’abast per a qualsevol dubte o curiositat sobre tot allò que comprèn l’alimentació humana. Una autèntica joia!!

Salut!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada