19 d’abr. 2011

EL LLUÇ : COM PORCIONAR-LO

Avui volem mostrar-vos com porcionar un lluç, per aprofitar-lo completament i deixar-lo llest per embolicar i aplicar en receptes com els ENVOLTINI DE LLUÇ, TOMAQUET I MISO

Demaneu al peixater que us faci dos filets del lluç i us en tregui la pell de cada filet. Talleu cada filet per la meitat de forma que obtingueu 4 porcions, dues del davant i dues del darrere.



En aquest cas, a les fotos ,veurem el porcionat d'un dels filets. En aquesta foto, a la part inferior ,hi ha la part davantera del lluç, la que va més enganxada al cap, i de la que parlem tot seguit.

Les porcions del davant:

Com veureu tenen dues parts ben diferenciades, la part de la ventresca, més fina i amb un tel de color negre, i la part del llom molt més gruixuda. Heu de fer un tall en vertical per separar les dues parts (mirant la foto, feu un tall de dreta a esquerra per la meitat, com si tallessiu des del cap fins a la cua), i ja de pas, podeu treure les espines que hi ha entre les dues parts. Obtindreu així dues porcions de la mateixa llargària i sense espines. Netegeu el tel negre de la part de la ventresca amb l’ajut d’un paper de cuina ( a la foto ja està net...). En fregar el tel amb el paper, aquest s’enganxa i marxa amb facilitat. Ara, per tal d’aconseguir unes porcions ben iguals, heu de tallar el llom en dues parts, per la meitat, i la ventresca la plegueu sobre si mateixa . Així aconseguiu tres porcions del mateix pes i tamany de cada filet. En total obtindreu 6 porcions de peix. (veieu la foto del final per fer-vos una idea del que obtindreu)



A la foto podem apreciar, a la part inferior, la ventresca, més prima, i al damunt el llom, més gruixut, un cop els haurem separat . Més amunt hi ha la cua, de la que parlarem ara mateix.

Les porcions del darrere:

Són les parts que corresponen a la cua, i no tenen cap espina. Heu de fer un tall en vertical, per tal d’obtenir dues porcions de cada filet. Aquestes porcions tenen, com podeu observar, una part més gruixuda i una part més fina (la més propera a la cua). Doncs bé, per aconseguir una porció que sigui igual en els dos extrems, tan sols heu de invertir una de les parts, o sigui, ajuntar part fina amb part gruixuda.Talleu la porció obtinguda per la meitat, per aconseguir 4 talls (dos de cada filet) i per aconseguir per tant 4 raccions d'igual tamany que els lloms i la ventresca plegada sobre si mateixa. Si aquestes porcions obtingudes fossin massa llargues, en comparació de les obtingudes de la part superior, sempre podem fer un petit tall a l'extrem per equiparar-les i el que ens sobri podem fer-ho servir a dins de la ventresca que havíem plegat sobre si mateixa, per donar-li encara mes volum.

A la foto s'aprecia , a la part inferior, el llom (encara sense tallar per la meitat) i la cua "capicuada",a la part superior, també sense tallar encara

I ja tenim 10 porcions de peix,netes de pell i espines, de igual pes i tamany i preparades per embolicar.

En aquest cas, a la foto, tan sols es veuen 5 racions, ja que, com he dit abans us mostro la feina amb un dels dos filets del lluç.

Espero que us haurà quedat clar. ..Es una mica complicat d'explicar ,i comfio que les imatges us hauràn ajudat.

Salut!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada